magyarenglish
LinkedIn
1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 117.
+36 1 350 0967
info@eusynchronic.hu

MUNKAVÉDELEM >  

Nem veszélyes munkaeszközök felülvizsgálata

Mit jelent a munkaeszköz felülvizsgálat?

Bizonyos munkaeszközök, gépek, berendezések használata során számolni kell azzal, hogy az idő folyamán az állapotuk romlik, kopik, egyes részeik sérülnek, így esetlegesen a használatuk a dolgozóra nézve veszélyessé válik. Annak vizsgálata céljából, hogy az adott eszköz biztonságos műszaki állapotban van-e, 5 évenként munkavédelmi szempontú vizsgálat alá kell vetni, és meghatározott szempontok szerint ellenőrizni, majd pedig mindezt hitelt érdemlően dokumentálni szükséges. Ezt a folyamatot nevezik időszakos ellenőrző felülvizsgálatnak.

Az elvégzett felülvizsgálat magában foglalja:

  • A hatályos jogszabályok, rendeletek, szabványok előírásai alapján a vonatkozó műszaki-biztonsági követelmények betartásának vizsgálatát;
  • A kérdéses munkaeszköz/gép működés közbeni, üzemi körülmények közötti vizsgálatát;
  • A munkaeszköz/gép dokumentációjának vizsgálatát;
  • A felülvizsgálatról szabványos jegyzőkönyv készítését.

A felülvizsgálatra vonatkozó jogszabály

10/2016. (IV. 5.) NGM rend. 17-18.§ (részlet)

„Veszélyesnek nem minősülő munkaeszköz esetében – ha annak biztonsága függhet a szerelés körülményeitől – a szerelést követően, de még a használatba vétel előtt és minden egyes új telephelyre vagy munkahelyre történő mozgatás után a megbízott személy ellenőrző felülvizsgálat keretében meggyőződik a biztonságos szerelésről, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működés feltételeiről és körülményeiről.

(2) Az ellenőrző felülvizsgálat elvégzésének módját írásban kell meghatározni. A vizsgálat megállapításait és a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni.
 
18. § (1) Gondoskodni kell az időszakos ellenőrző felülvizsgálat megbízott személy általi elvégzéséről annak érdekében, hogy a biztonsági és egészségügyi előírások betartásra kerüljenek, az esetleges károsodások időben észlelhetőek, a megelőző intézkedések bevezethetőek legyenek.
 
(2) Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatra kötelezett munkaeszközt, a felülvizsgálat gyakoriságát és módját írásban kell meghatározni, figyelemmel az üzemeltetés körülményeire, a munkaeszközt érintő szabványokban foglaltakra és a gyártó által összeállított használati utasítás, üzemeltetési, karbantartási dokumentáció előírásaira. A leghosszabb felülvizsgálati időszak nem haladhatja meg az öt évet.

(3) A felülvizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, amelyet a következő időszakos ellenőrző felülvizsgálat időpontjáig meg kell őrizni és annak egy példányát – telepített munkaeszköz esetén – a helyszínen kell tartani.”

A felülvizsgálatot ellenőrző hatóság

A munkavédelmi hatóság (OMMF) ellenőrzi.

Miért végeztesse a felülvizsgálatot velünk?

Mert a felülvizsgálatot megbízható szakmai garanciával rendelkező szakembereink gyorsan és precízen elvégzik, így Önnek már nem kell tartania a kockázatoktól.

Ha a felülvizsgálatokat tapasztalt szakemberre bízná, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatkérő személy neve*:
Cég neve*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Üzenet*:
Mellékletek csatolása:


A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.