magyarenglish
LinkedIn
1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 117.
+36 1 350 0967
info@eusynchronic.hu

MUNKAVÉDELEM >  

Munkavédelmi üzembe helyezés

Mi ez a feladat?

A munkavédelmi üzembe helyezés lényege, hogy a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését a munkáltató írásban köteles elrendelni. Ezt azonban meg kell előznie a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatoknak, melyre munkavédelmi szakképesítéssel rendelkező személy, szakmai szervezet jogosult.

  • Az előzetes vizsgálat sikeressége feltétezi, hogy az engedélyezéshez szükséges minden dokumentum teljes egészében rendelkezésre áll – mérési, vizsgálati jegyzőkönyvek, bizonylatok, a szükséges hozzájárulások, stb. – és az érdekeltek számára hozzáférhető.
  • Amennyiben az előzetes vizsgálat eredményes, úgy a munkavédelmi szakember írásbeli javaslatot tesz az üzembe helyezésre, az illetékes vezető pedig elrendeli azt.

A feladat elvégzéséhez elengedhetetlenül szükséges dokumentumok:

  • a létesítést végzők nyilatkozatai,
  • a mérési eredmények,
  • megfelelőségi nyilatkozatok,
  • tanúsítványok,
  • szükséges hatósági engedélyek,
  • üzemeltetéshez szükséges utasítások.

Az üzembe helyezésre vonatkozó jogszabály

1993.évi XCIII. tv. 21. § (részlet)

„Az üzemeltető munkáltató a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését írásban elrendeli (a továbbiakban: munkavédelmi üzembe helyezés).

A munkavédelmi üzembe helyezés feltétele a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat. E vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a létesítmény, a munkahely, a munkaeszköz, a technológia megfelel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges tárgyi, személyi, szervezési, munkakörnyezeti feltételeknek, illetőleg teljesíti a 18. § (1) bekezdése szerinti követelményeket. A vizsgálat elvégzése munkabiztonsági és munka-egészségügyi szaktevékenységnek minősül.

Az előzetes vizsgálat során különösen vizsgálni kell, hogy rendelkezésre állnak-e a létesítést végzők (tervező, kivitelező) nyilatkozatai, a munkavédelmi követelmények kielégítését bizonyító mérési eredmények, a munkaeszközre vonatkozó megfelelőségi nyilatkozatok, tanúsítványok, a szükséges hatósági engedélyek, az üzemeltetéshez szükséges utasítások.”

Az üzembe helyezést ellenőrző hatóság

A munkavédelmi hatóság (OMMF) ellenőrzi.

Miért velünk végeztesse el az előzetes vizsgálatokat?

Mert gyors és precíz munkát végzünk. A helyszíni bejárás után rövid időn belül elkészítjük ajánlatunkat, és szakemberünk diszponálása a megrendelés után rövidesen megtörténik. Az ajánlatban feltüntetett határidőt precízen betartjuk, és az elkészült érintésvédelmi jegyzőkönyveket szakmai garanciával adjuk át.

Ha nemrég vásárolt új fűrészgépet, targoncát, tömörítőgépet, ne feledkezzen meg a munkavédelmi üzembe helyezésről, mielőtt használni kezdenék, segítségért pedig forduljon munkavédelmi szakemberhez!

Segítünk Önnek, hogy nyugodtan várhassa az esetleges hatósági ellenőrzést, érvényes jegyzőkönyvekkel a fiókjában.

Ha az üzembe helyezést tapasztalt szakemberre bízná, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatkérő személy neve*:
Cég neve*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Üzenet*:
Mellékletek csatolása:


A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.