magyarenglish
LinkedIn
1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 117.
+36 1 350 0967
info@eusynchronic.hu

KÖRNYEZETVÉDELEM >  

Környezethasználati engedély

A feladat lényege jogszabályi hivatkozással

Az egyes - külön jogszabályban megjelölt - tevékenységek környezetet terhelő kibocsátásainak megelőzésére, a környezeti elemeket terhelő kibocsátások, valamint a környezetre ható tényezők csökkentésére, illetőleg megszüntetésére irányuló, az elérhető legjobb technikán alapuló intézkedéseket az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás során kell megállapítani.

A 314/2005. (XII.25.) Korm. rendelet értelmében a környezethasználónak a környezetszennyezés megelőzése, illetőleg a környezet terhelésének csökkentése érdekében az elérhető legjobb technika alkalmazásával intézkednie kell:

  • tevékenység folytatásához szükséges, környezetterhelést okozó anyag felhasználásának fajlagos csökkentéséről;
  • a tevékenységhez szükséges anyag és energia hatékony felhasználásáról;
  • a kibocsátás megelőzéséről, illetőleg az elérhető legkisebb mértékűre történő csökkentéséről;
  • a hulladékképződés megelőzéséről, illetőleg a keletkező hulladék mennyiségének és veszélyességének csökkentéséről, a hulladék hasznosításáról, ártalmatlanításáról;
  • a környezeti hatással járó balesetek megelőzéséről, és ezek bekövetkezése esetén a környezeti következmények csökkentéséről;
  • a tevékenység felhagyása esetén a környezetszennyezés, illetve környezetkárosítás megakadályozásáról, valamint az esetlegesen károsodott környezet helyreállításáról.

A felügyelőség az egységes környezethasználati engedélyben rendelkezik az engedélyben meghatározott követelmények elérése érdekében alkalmazandó elérhető legjobb technikáról. Az elérhető legjobb technika meghatározása érdekében a felügyelőség a környezethasználóval szakmai konzultációt folytat.

A környezethasználati engedélyezési eljárás tehát egy meglehetősen komplex feladatkör, ahol környezetvédelmi szaktanácsadó igénybevétele is szükséges, mind a felkészítésben, mind pedig a kérelem elkészítése során.

Környezethasználatot ellenőrző hatóságok

Az illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi felügyelőségek ellenőrzik.

Miért velünk készíttesse el az engedélyt?

Cégünk alapításától fogva berendezkedett alapvető környezetvédelmi szolgáltatásra, szakembereink környezetvédelmi mérnökök, nagy gyarkolattal kezelik a környezethasználati engedélyeztetéssel kapcsolatos feladatokat is. A hatóságok még soha nem kértek a dokumentum benyújtása után hiánypótlást.

Ha az engedélyeztetéshez tapasztalt szakember segítségére van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatkérő személy neve*:
Cég neve*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Üzenet*:
Mellékletek csatolása:


A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.