magyarenglish
LinkedIn
1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 117.
+36 1 350 0967
info@eusynchronic.hu

MUNKAVÉDELEM >  

Kockázatértékelés

A kockázatértékelés szerepe a munkavédelemben

A kockázatértékelés az adott munkakörnyezet adottságait vizsgálja meg egy adott szempontrendszer alapján, majd az összevetés kiértékelését követően meghatározza a szükséges teendőket.

 • Konkrétabban: a meglévő személyi, tárgyi, szervezési feltételeket hasonlítja össze a vonatkozó előírásokkal (jogszabályokkal, szabványokkal, üzemeltetési dokumentumokkal).
 • Egy gondosan elvégzett munkahelyi kockázatértékelés – megfelelő szakmai érvekkel alátámasztva – lehet a biztonságos munkavégzés kialakításának egyik garanciája.
 • Hitelesítői: a munkabiztonsági szakember és a foglalkozás-egészségügyi orvos.

A kockázatelemzés típusai:

 • munkahelyi kockázatértékelés
 • kémiai kockázatbecslés
 • biológiai kockázatértékelés
 • optikai kockázatelemzés.

A felsorolt kockázatértékelések lehetnek teljesen különálló dokumentumok is, de praktikus okokból gyakori, hogy például a munkahelyi és a kémiai kockázatértékelés egy dokumentum tárgyát képezi.

Kockázatelemzésre vonatkozó jogszabály

1993.évi XCIII. tv. 54. § (részlet)

„A munkáltatónak rendelkeznie kell kockázatértékeléssel, amelyben köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, különös tekintettel az

 • alkalmazott munkaeszközökre,
 • veszélyes anyagokra és keverékekre,
 • a munkavállalókat érő terhelésekre, valamint
 • a munkahelyek kialakítására.

A munkáltató a kockázatértékelést, a kockázatkezelést és a megelőző intézkedések meghatározását - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben, de legalább 3 évente köteles elvégezni.”

Értékelés meglétét ellenőrző hatóságok

A munkahelyi és a biológiai kockázatértékelés meglétét a munkavédelmi hatóság (OMMF), míg a kémiai és az optikai kockázatértékelését az ÁNTSZ ellenőrzi. Emellett hatósági fellépéssel élhet az Országos Egészség Pénztár (OEP) is, ha olyan munkahelyi baleset történik, mely jelentős kieséssel jár, és a felelős beazonosítása szükséges.

Miért velünk készíttesse el a kockázatértékelését?

Mert megrendelés esetén gyors, hatékony és precíz munkát végzünk, megbízható szakmai garanciával.

Valós értéket adunk: szervezetre szabottan összeállítjuk Önöknél a biztonságos munkakörnyezet kialakításának és fenntartásának szempontrendszerét, így a védettség máris garantált egy esetleges hatósági ellenőrzés esetén.

Ha a kockázatértékelést tapasztalt szakemberre bízná, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatkérő személy neve*:
Cég neve*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Üzenet*:
Mellékletek csatolása:


A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.