magyarenglish
LinkedIn
1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 117.
+36 1 350 0967
info@eusynchronic.hu

MUNKAVÉDELEM >  

Együttműködés foglalkozás-egészségügyi szolgálattal

Miért fontos az együttműködés?

A munkavédelem, mint fogalom a munkabiztonság és foglalkozás-egészségügy területeit foglalja magába. Az előbbi a munkavédelmi szakember tevékenyégi körébe tartozik, míg utóbbi a foglalkozás-egészségügyi orvos feladata.

A munkavédelmi feladatok ellátása során elengedhetetlen, hogy a munkavédelmi szakember az egyes szaktevékenységek elvégzésébe bevonja a foglalkozás-egészségügyi orvost is. Ez egyrészt azért lényegi kérdés, mert a két fél így komplexen tudja beazonosítani, értelmezni és kezelni a fennálló munkavédelmi helyzetet, másrészt pedig mert a munkavédelmi előírások, jogszabályok értelmében ez így szabályszerű.

Konkrét, jogszabályilag előírt esetek

A munkavédelmi törvény alapján a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatót az alábbi szaktevékenységi körökbe szükséges bevonni:

  • egyéni védőeszköz juttatási rend elkészítése (1993. évi XCIII. tv. 56. §),
  • munkavédelmi üzembe helyezés (1993. évi XCIII. tv. 21. §),
  • soron kívüli ellenőrzés (1993. évi XCIII. tv. 23. §),
  • munkavédelmi megelőzési stratégia kialakítása (1993. évi XCIII. tv. 54. §),
  • kockázatértékelés elvégzése (1993. évi XCIII. tv. 54. §).

Ellenőrző hatóságok

A munkahelyi és a biológiai kockázatértékelés meglétét a munkavédelmi hatóság (OMMF), míg a kémiai és az optikai kockázatértékelését az ÁNTSZ ellenőrzi. Emellett hatósági fellépéssel élhet az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő is, ha olyan munkahelyi baleset történik, mely jelentős kieséssel jár, és a felelős beazonosítása szükséges.

Miért érdemes hozzánk fordulnia?

Fentiekben tisztázott hivatkozások érzékeltetik, hogy a munkavédelmi teendőkbe elengedhetetlen a munka-egészségügyi orvos bevonása, és a rendszeres együttműködés a két fél között. Ezért szakembereink minden szakmai anyagnál rutinosan veszik fel a kapcsolatot a foglalkozás-egészségügyi szakorvossal. Nem adunk át megbízóinknak olyan, jogszabályok által előírt dokumentumot, amely orvosi szempontból nem volt véleményezve.

Ha munkavédelmi feladatai ellátásához tapasztalt szakemberre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatkérő személy neve*:
Cég neve*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Üzenet*:
Mellékletek csatolása:


A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.