magyarenglish
LinkedIn
1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 117.
+36 1 350 0967
info@eusynchronic.hu

MUNKAVÉDELEM >  

Kockázatértékelés >  

• Biológiai kockázatértékelés

Mi a biológiai kockázatbecslés?

A biológiai kockázatértékelés fertőzésveszély, járványveszély kockázata esetén vizsgálja az adott munkakörnyezet adottságait, majd a veszélyeztetettségi szint meghatározása után meghatározza a szükséges teendőket. Célja, hogy a munkavállalók biztonságát és egészségét fenyegető kockázatok megbecsülhetőek, továbbá a szükséges intézkedések meghatározhatók legyenek.

A biológiai kockázatbecslés alapjául szolgál a szükséges egyéni védőeszközök és a munkaköri védőoltások meghatározásának.

A vonatkozó jogszabály

61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet 3. § (részlet)

„Annak érdekében, hogy a munkavállaló biztonságát és egészségét fenyegető kockázatot meg lehessen becsülni, továbbá a szükséges intézkedések meghatározhatók legyenek, a munkáltatónak minden olyan tevékenységnél, amely feltehetően biológiai tényezők kockázatával jár, meg kell határoznia a munkavállalókat, illetve munkát végző személyeket (a továbbiakban együtt: munkavállaló) érő expozíció jellegét, időtartamát és - amennyiben lehetséges - mértékét.

A különböző csoportokba tartozó biológiai tényezők együttes expozíciójával járó tevékenységnél a kockázatot minden jelen lévő biológiai tényezőre meg kell becsülni.

A kockázat becslését évente, továbbá minden olyan esetben meg kell ismételni, amikor a körülmények megváltozása a munkavállaló biológiai tényezőkkel történő expozícióját befolyásolhatja.”

A biológiai kockázatértékelés szükséges elemei

  • veszély azonosítása,
  • a biológiai tényezők csoportba sorolása a vonatkozó rendelet előírásainak megfelelően,
  • a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalának mint munkavédelmi hatóságnak a bejelentés során tett ajánlásai,
  • a foglalkozási, illetve a foglalkozással összefüggésbe hozható megbetegedésekre vonatkozó információk,
  • a munkavállaló munkahelyi tevékenységéből adódó lehetséges allergizáló és toxikus hatások,
  • a munkavállaló tényleges foglalkozási, illetve foglalkozással összefüggésbe hozható megbetegedései.

Kockázatértékelést ellenőrző hatóságok

A munkahelyi és a biológiai kockázatértékelés meglétét a munkavédelmi hatóság (OMMF), míg a kémiai és az optikai kockázatértékelését az ÁNTSZ ellenőrzi. Emellett hatósági fellépéssel élhet az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő is, ha olyan munkahelyi baleset történik, mely jelentős kieséssel jár, és a felelős beazonosítása szükséges.

Miért válassza cégünket?

Megrendelésre elkészítjük a biológiai veszélyeket kezelő, egészséges munkakörnyezet kialakításának és fenntartásának szempontrendszerét, az egyéni védőeszközök meghatározásának és a szükséges munkaköri oltási rend meghatározásának alapját. Gyors és precíz munkát végzünk, megbízható szakmai garanciával.

A kiesett munkaórák biológiai kockázatbecsléssel is megelőzhetők.

Ha a kockázatértékelést tapasztalt szakemberre bízná,
vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ajánlatkérő személy neve*:
Cég neve*:
E-mail cím*:
Telefonszám:
Üzenet*:
Mellékletek csatolása:


A *-gal jelölt mezőket mindenképp töltse ki!
Adatait bizalmasan kezeljük. Harmadik félnek nem adjuk ki.